Jadłospis
Lista alergenów
Poniżej zamieszczamy wykaz 14 alergenów – substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji. Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane są w codziennym jadłospisie w związku z ustawą, która mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię.
Alergeny wymagające uwzględnienia w opisie to:
1. Ziarna zbóż zawierające gluten tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie
2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie
3. Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie
4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie
5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie
6. Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie
7. Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)
8. Orzechy z drzew orzechowych tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoinensis (Wangenh) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) oraz produkty przygotowane na ich bazie
9. Seler oraz produkty przygotowane na ich bazie
10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na ich bazie
11. Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na ich bazie
12. Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowitą zawartość CO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców
13. Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie
14. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie
Do potraw przygotowywanych w naszej kuchni używamy przyprawy naturalne – pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, curry, kminek, kolendra, kurkuma, imbir, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, goździk, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia – mogą zawierać śladowe ilości alergenów z grupy 1, 3, 6, 7, 9, 10.