Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Jadłospis

Lista alergenów
Poniżej zamieszczamy wykaz 14 alergenów – substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji. Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane są w codziennym jadłospisie w związku z ustawą, która mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię.

Alergeny wymagające uwzględnienia w opisie to:
1. Ziarna zbóż zawierające gluten tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie
2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie
3. Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie
4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie
5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie
6. Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie
7. Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)
8. Orzechy z drzew orzechowych tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoinensis (Wangenh) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) oraz produkty przygotowane na ich bazie
9. Seler oraz produkty przygotowane na ich bazie
10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na ich bazie
11. Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na ich bazie
12. Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowitą zawartość CO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców
13. Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie
14. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie

Do potraw przygotowywanych w naszej kuchni używamy przyprawy naturalne – pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, curry, kminek, kolendra, kurkuma, imbir, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, goździk, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia – mogą zawierać śladowe ilości alergenów z grupy 1, 3, 6, 7, 9, 10.